Industri och transport

Utbildning för truck


skrivet den 17 nov av Anna, klockan:14:00
Jag har planer på att gå en truckförarutbildning. Skulle kunna ge mig lite mer roliga arbetsuppgifter på jobbet om jag kunde köra truck. Blir i sådana fall en B-utbildning för truckar som kan lyfta upp till tio ton. Mer behövs inte för närvarande inom företaget. Har läst på lite i kursplanen och det är en hel del man ska kunna efter genomgången utbildning. Kursen innefattar, förutom då att kunna köra trucken rent praktiskt, säkerhetstänk, trafikbestämmelser, teori om truckens konstruktion och arbetssättet, hantering av olika typer av gods, underhåll, logistik och ekonomi.

Tydligen sker en del av den teoretiska grundutbildningen online, för att sedan bli några gruppträffar. Likt när man tog vanligt körkort blir det både ett teoriprov och ett körprov. Undrar om man kommer att bli lika nervös som när man skulle köra upp med personbil? ;)

B-utbildningen omfattar låglyftande plocktruck, ledstaplare, låglyftande åktruck, låglyftare, drag- och flaktruck, motviktstruck, åkstaplare, skjutstativtruck, höglyftande plocktruck, smalgångstruck och fyrvägstruck. Jag kommer bli precis hur allround som helst, helt enkelt!

Det jag då inte kommer att få köra, som ingår i C-utbildningen, är större motviktstruck, hjullastare, timmertruck, sidlastare, grensletruck och terminaldragtruck. Men nu är ju detta ingenting vi för närvarande har på företaget. Vi kommer så vitt jag vet inte ha behov av det i den närmsta framtiden heller. Skulle så vara fallet finns ju alltid påbyggnadskurser.

Utbildningsplatser finns på en hel del olika ställen i Sverige, och det närmsta för mig blir Örebro. En tripp till gnällbältet är ju alltid roligt, på sitt egna sätt.

Just nu värderat 3.0 av 35 människor

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5