Industri och transport

Olika typer av engångspallar


skrivet den 19 nov av Anna, klockan:02:15
Det finns ett gäng olika typer av engångspallar som används vid transporter världen över. I detta blogginlägg tänkte jag åg igenom de vanligaste man stöter på och vad deras användningsområden är.

Plywood

Plywood har faktiskt ett svenskt namn: kryssfaner. Plywood består av faner av furu eller gran som lagts korsvis och sedan limmas och utsätts för ett högt tryck och värme. Resultatet blir en stabil träprodukt. Engångspallar av plywood är lätta och tål därför lätt till medeltungt gods. Pallen har ett helt och slätt däck i plywood.

Trä

Träpallen är den mest vanliga engångspallen och finns i olika utföranden. Träpall används ofta för tungt gods och är hållbar och stark. Träpallen är av standardstorlekar och uppfyller internationella bestämmelser för godshantering. När någon tänker på pallar är det oftast en bild av en gammal hederlig träpall som dyker upp i huvudet.

Wellpapp

Engångspallar av wellpapp är väldigt lätta och är också miljövänliga då de är 100% återvinningsbara och enbart är producerade av förnyelsebara råvaror. De är lätta att hantera och är trots sin låga vikt väldigt hållbara. Wellpapp är ett pappersmaterial där tre eller fler skikt av papper limmas ihop. Det mellersta skiktet är vågformat, medan de på ovan- och undersidan är plana. Beroende på antal vågiga skikt har wellpappen olika namn som enwell, tvåwell och trewell. Wellpapp har förutom sin styrka också fördelen att vara stötdämpande.

Vilken typ av pall man väljer beror oftast på tyngden på det som ska skickas. I vissa fall finns även bestämmelser för vilka typer av engångspallar som måste användas vid olika tillfällen.

Just nu värderat 1.9 av 134 människor

  • Currently 1,865672/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5